شرکت هوا-فضای ایرباس میگوید که نگرانیها از تجارت با ایران، مانع نهایی کردن قرارداد فروش هواپیماهای مسافربری به تهران است. مشکل در انتقال پول از ایران یکی از مشکلات اجرای قرارداد میان تهران و ایرباس عنوان شده است.
جان لهی، مدیر ارشد واحد مشتریان ایرباس، به شماره روز چهارشنبه 12خرداد روزنامه آمریکایی «والاستریتجورنال» گفته که اگرچه قرارداد فروش هواپیماهای این شرکت به ایران «در حال پیشرفت است» اما این روند «کندتر از آنچه انتظار میرفت، پیش میرود».
این مدیر ارشد ایرباس افزوده است: «ما به دنبال یافتن راهی برای خارج کردن پول از ایران از طریق سیستم بانکی هستیم».
این سخنان در حالی بیان شده است که شرکت ایرانایر که در چند ماه اخیر به دلیل از رده خارج شدن برخی هواپیماهای قدیمی خود با کمبود شدید هواپیما روبرو شده، گفته که تا پایان سال جاری میلادی هشت فروند هواپیمای نو تحویل خواهد گرفت که پنج فروند آن ایرباس و سه فروند دیگر آن هواپیمای «ATR» خواهد بود.
در جریان سفر حسن روحانی، رییس جمهوری ایران به فرانسه در بهمن 1394 قراردادی برای خرید 118هواپیمای ایرباس به ارزش 25 میلیارد یورو بین دو طرف به امضا رسید.
اما درباره نحوه تامین مالی این قرارداد توسط طرف ایرانی ابهام وجود داشته است.
جان لهی نیز هشدار داده که اگر این مشکل حل نشود، به معنی این است که «قراردادی اجرا نشده است».
اگرچه تحریمهای بانکی مرتبط با برنامه هستهای علیه ایران لغو یا تعلیق شده و دولتهای آمریکا و اروپایی هم به بانکهای بینالمللی برای دادوستد با تهران چراغ سبز نشان دادهاند، اما تحریمهای حقوق بشری و موشکی آمریکا علیه ایران و نظام بانکی آن همچنان برقرارند.
بانکهای ایرانی همچنین در مظان اتهام همکاری با گروههای تروریستی و پولشویی قرار دارند و مجموعه این مسائل باعث شده تا بسیاری از بانکهای بزرگ بینالمللی از تجارت با ایران خودداری کنند.